Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η γνωριμία της σάρκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Γνωριμία της Σάρκας)
Η γνωριμία της σάρκας
Carnal Knowledge
ΣκηνοθεσίαΜάικ Νίκολς[1][2][3]
ΠαραγωγήΜάικ Νίκολς
Τζόζεφ Ε. Λιβάιν
ΣενάριοΤζουλς Φάιφερ
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Νίκολσον[2][3], Art Garfunkel, Αν Μάργκρετ[2], Κάντις Μπέργκεν[2], Ρίτα Μορένο[2] και Κάρολ Κέιν[2]
ΜουσικήΓκλεν Μίλερ
ΦωτογραφίαΤζουζέπε Ροτούνο
ΜοντάζΣαμ Ο΄Στιν
Εταιρεία παραγωγήςEmbassy Pictures
ΔιανομήCineriz και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 30/6/1971
Κυκλοφορία1971
Διάρκεια92 λεπτά και 100 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[4]
ΓλώσσαΑγγλικά

Η γνωριμία της σάρκας (Πρωτότυπος τίτλος: Carnal Knowledge) είναι Αμερικανική δραματική κομεντί του 1971, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς και σενάριο Τζουλς Φάιφερ. Πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον, Αν Μάργκρετ, Αρτ Γκάρφανκελ και Κάντις Μπέργκεν.

Η ταινία διεισδύει στη σεξουαλική και την αισθηματική ζωή δυο συμφοιτητών από το κολέγιο του Άμχερστ από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τις μέρες του Πολέμου του Βιετνάμ κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι άνδρες είναι ο Τζόναθαν (Τζακ Νίκολσον), ένας επιτυχημένος δικηγόρος και ο Σάντι (Αρτ Γκαρφάνκελ), ένας γιατρός, που όσον αφορά τις προσωπικότητές τους βρίσκονται ο ένας στον αντίποδα του άλλου. Ο Τζόναθαν έχει την εντύπωση ότι το σεξ είναι ισοδύναμο της αγάπης και περνά τη ζωή του έχοντας ως σκοπό να έχει όσο το δυνατό περισσότερες σεξουαλικές κατακτήσεις, ενώ ο Σάντι ψάχνει την τέλεια γυναίκα. Ο πρώτος έρωτας του Σάντι, η Σούζαν, αρνείται να έχει σεξουαλική επαφή με εκείνον, ενώ δίνεται σεξουαλικά στον Τζόναθαν. Αργότερα όμως η Σούζαν προτιμά να παντρευτεί τον Σάντι και να αποκτήσει μαζί του παιδιά. Ο Τζόναθαν χρόνια αργότερα συνάπτει σχέση με τη χυμώδη Μπόμπι (Αν Μάργκρετ), μια γυναίκα της οποίας οι μαζοχιστικές τάσεις κολακεύουν την αισθηματική του αστάθεια. Ο Τζόναθαν δεν επιτρέπει στην Μπόμπι να δουλέψει, αλλά εκνευρίζεται επίσης με το γεγονός ότι περνά τις μέρες της στο κρεβάτι βλέποντας τηλεόραση. Οι σχέσεις των δυο φίλων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Πληροφορίες παραγωγής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία που προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης, τη χρονιά που προβλήθηκε για πρώτη φορά, λόγω της σκληρής της γλώσσας και της έντονης σεξουαλικότητας που εξέπεμπε[5]. Ο σεναριογράφος το έγραψε σε μορφή θεατρικού, το οποίο έστειλε στο σκηνοθέτη Μάικ Νίκολς που πίστευε ότι ταίριαζε περισσότερο για τη μεγάλη οθόνη. Οι βωμολοχίες ήταν ένα από τα τελευταία φράγματα που έπρεπε να πέσουν όσον αφορά τις χολιγουντιανές ταινίες και ο Νίκολς είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα το 1966 με τη σκηνοθεσία της ταινίας Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (Who's Afraid of Virginia Woolf?) προκειμένου να αλλάξει η εξιδανικευμένη γλώσσα που χαρακτήριζε την αμερικανική παραγωγή μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Κι αν στο Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; υπήρχαν εκφράσεις όπως Ανάθεμα, γιε σκύλας, άντε πηδήξου, ωραίες ρώγες και πήδα την οικοδέσποινα στο Η γνωριμία της σάρκας ο Νίκολς τράβηξε το σκοινί ακόμη παραπάνω, με αποτέλεσμα η ταινία να λάβει Κώδικα Καταλληλότητας X, εκείνον που δινόταν σε πορνογραφικές ταινίες. Μερικές από τις φράσεις της ταινίας που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ήταν: Εκείνη ήταν η κατάλληλη στιγμή να της πιάσω τα βυζιά, Αν μου έδινε κώλο δεν θα της έλεγα όχι κλπ. Άλλη πρωτιά της ταινίας ήταν ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το προφυλακτικό, το οποίο παρουσιάζει ο Σάντι στη Σούζαν ενώ οι δυο τους είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Η εταιρία παραγωγής της ταινίας αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο προκειμένου να αλλάξει ο κωδικός καταλληλότητας σε R, δηλάδη ταινία ακατάλληλη για άτομα κάτω των 14 ετών, ώστε η ταινία να κάνει τεράστια εμπορική επιτυχία και οι κριτικοί να την συμπεριλάβουν στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Ήταν όμως πρωτόγνωρο για το κοινό της περιόδου να ακούν δυο άνδρες να μιλούν για τη σεξουαλική τους ζωή με τόσο έντονο τρόπο. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος: - Σου αρέσει αυτή; -Όχι στην χαρίζω! Χαρακτηριστικό της ταινίας είναι επίσης τα κοντινά πλάνα στο πλούσιο ντεκολτέ της Αν Μάργκρετ, η οποία άρχισε να ξεφεύγει από τους ρόλους ενζενί στις οποίες συμμετείχε τη δεκαετία του 1960 και να λαμβάνει αναγνώριση ως δραματική ηθοποιός. Η Έλεν Μπέρστιν πέρασε από ακρόαση για το ρόλο της Μπόμπι, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να την υποδυθεί καλύτερα από τη Μάργκρετ, ενώ η Κάρεν Μπλακ που ήθελε τον ρόλο απερρίφθη από τον Νίκολς γιατί δεν είχε τα κατάλληλα προσόντα. Πέρα από τη Αν Μάργκρετ στην ταινία εμφανίζεται ένας νεότατος Τζακ Νίκολσον, φρέσκος από την επιτυχία των ταινιών Ξένοιαστος καβαλάρης (Easy Rider, 1969) και Πέντε εύκολα κομμάτια (Five Easy Peaces, 1970) και με τη φήμη του γυναικά που χαρακτηρίζει και τον Τζόναθαν της ταινίας κι επίσης ο Αρτ Γκάρφανκελ που ότι είχε σπάσει τη συνεργασία του με τον Πολ Σάιμον (των Simon & Garfunkel) και προσπαθούσε να καθιερωθεί ως σολίστας κι ως ηθοποιός. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Κάντις Μπέργκεν και Ρίτα Μορένο.

Κριτικές και βραβεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γυναίκες της ταινίας ήταν εκείνες όμως που έλαβαν τις καλύτερες κριτικές με την Αν Μάργκρετ να κερδίζει τη δεύτερη από τις 5 της Χρυσές Σφαίρες (την πρώτη την είχε κερδίσει από κοινού με την Τζέιν Φόντα το 1962, ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη) καθώς και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ. Έχασε όμως το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου από την Κλόρις Λίτσμαν, της ταινίας του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς Η τελευταία παράσταση (The Last Picture Show, 1971). Η αφίσα της ταινίας με έναν άνδρα και μια γυναίκα οι οποίοι κάθονται γυμνοί με τις πλάτες γυρισμένες ο ένας στον άλλο, συμβολίζει τη δύσκολη επικοινωνία μεταξύ των δυο φύλων.

Υποψηφιότητα:

  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Αν Μάργκρετ
  1. www.imdb.com/title/tt0066892/. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 www.bbfc.co.uk/releases/carnal-knowledge-1970-2. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film301015.html. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  4. 4,0 4,1 carnal-knowledge-0.
  5. «Censored Films and Television at University of Virginia online». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]